ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА 1983 - 2023

ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА 1983 - 2023
Едиција ЗАВЕТИНЕ

четвртак, 10. мај 2018.

Ризница 04.02.2018. - др Драган Симеуновић - Српска државотворна мисао

Ризница 04.02.2018. - др Драган Симеуновић - Српска државотворна мисао . / Радио Београд, Други програм
04. фебруар 2018. Емисија: Ризница
Гост: Драган Симеуновић Српска државотворна мисао У данашњој Ризници, говоримо о историји српске државотворне мисли од 17. века до пред почетак Другог светског рата, а гост у студију је проф. др Драган Симеуновић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, чија најновија књига, 19. по реду, носи наслов "Српска државотворна мисао".
Кроз 22 есеја, у књизи која наликује малој енциклопедији, др Симеуновић бави се познатим и оним мање знаним, а неким и скоро заборављеним личностима из историје српске државотворне мисли, од грофа Ђорђа Бранковића, до кнеза Павла и 27. марта.
"Након изгубљене државности, о обнови српског царства или бар какве-такве, али српске државе, сањали су и српски декадентни племићи попут Ђорђа Бранковића, и врхунски црквени интелектуалци попут архимандрита Јована Рајића, силни хајдуци као што је био Карађорђе, ревносни просветитељи као што су били Доситеј и Вук, брутални књаз Милош, револуционари племенитог кова попут Иве од Семберије и Филипа Вишњића, универзални интелектуалци типа Димитрија Давидовића, Јеврема Грујића или Стојана Новаковића", запажа наш данашњи саговорник, проф. др Драган Симеуновић.
Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Нема коментара:

Постави коментар

ПРЕГЛЕД НАЈНОВИЈИХ ЧЛАНАКА НА СТРАНИЦАМА ПОРТАЛА - СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

VESTI - Era Svetlosti

Баш-баш Срб

Васељенске новине