ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА 1983 - 2023

ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА 1983 - 2023
Едиција ЗАВЕТИНЕ

Молитва на ветру

Стубци са насловне стране
..
..
Емил Сиоран: Боже, без Тебе сам луд, 
а с Тобом још луђи!

* * 
Боже, без Тебе сам луд, а с Тобом још луђи! Боже! Ја не кажем да Ти ниси; кажем да ја више нисам. Ко није потрошио свет у својим унутрашњим трзајима неће никада стићи до Бога. На граници космичке дилатације савести поставља се Он. Када смо прогутали свет и остали сами, поносни на своју гордост, иза вела Ништавила појављује се Бог као последње искушење.

* * 

Кад истина не би била досадна, наука би одавно избацила Бога из промета. И Бог и свеци прилика су за спасење од њене убиствене баналности.

* *

Нека се сам Бог помоли за онога у коме нема више шта да умре…

* *

Молитва на ветру: Сачувај ме, Боже, највеће мржње, оне из које извиру светови. Стишај ми насртљиве трептаје тела и раскуј ме из вилица мојих. Учини да нестане црна тачка која се у мени пали и пружа се у рукама, рађајући у пожару црног бескраја мржње пламен који убија. Спаси ме светова рођених из мржње, ослободи ме црног бескраја под којим умиру моја небеса. Отвори један зрак ове ноћи и учини да свану звезде изгубљене у магли моје тесне душе. Покажи ми пут к себи, отвори стазу у мом честару. Спусти се са сунцем у мене и започни мој свет.

* *
Живети значи бити мајстор у грешкама. Ругајући се истинама о крају, не мислећи на апсолут, претворити смрт у шалу а бескрај у догађај. Може се дисати само у најдубљим илузијама. Чињеница постојања толико је тешка да је Бог, у поређењу с њом, бедна играчка.
Извор: Текст је у целости преузет из културног додатка листа „Вечерње новости“ од 11. децембра 2010. Редакција је текст преузела из издања Емил Сиоран, „О Богу, о музици, о љубави“, издавач Едиција Браничево, превод са румунског Петру Крду.

ЛеЗ 0013567


Нема коментара:

Постави коментар

ПРЕГЛЕД НАЈНОВИЈИХ ЧЛАНАКА НА СТРАНИЦАМА ПОРТАЛА - СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

VESTI - Era Svetlosti

Баш-баш Срб

Васељенске новине