ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА 1983 - 2023

ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА 1983 - 2023
Едиција ЗАВЕТИНЕ

На маргинама "Дневника писца"                                                                           ___
       IV
ЈЕДНА ТУРСКА ПОСЛОВИЦА

Узгред, и за сваки случaј, унећу овде једну турску пословицу (праву турску, не измишљам):
"Ако си се упутио циљу, и ако се путем будеш заустављао да бациш камен на сваког пса који лаје, никад нећеш стићи на циљ".
Колико будем могао, држаћу се у дневнику ове мудре пословице, међутим, не желим себе да везујем унапред датим обећањима.
             Ф. М. Достојевски  ДНЕВНИК ПИСЦА 1876. , Партизанска књига, Љубљана -Београд, 1981, Глава трећа, стр. 45.


Kazati Srbiji istinu
15/10/2015 20:22 | Foto Stanisalv Milojković

Kazati Srbiji istinu

U Briselu pregovaraju premijeri Srbije i Kosova, a ne gradonačelnici Beograda i Prištine. * Srbija je u mukama, i to velikim, ali je Srbija, i bez izgubljenog Kosova, živa, hoće i mora da živi.

AUTOR: VUK DRAŠKOVIĆ
Ako će, na referendumu ili vanrednim izborima, građani Srbije odlučivati između "odbrane Kosova" i članstva u EU, obaveza je i Vlade i Crkve i Skupštine i SANU i svih medija, da narodu saopšte punu istinu o tome šta se to "brani" i kakve će, neizbežno, biti posledice opredeljenja za "odbranu Kosova"!
 1. Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244 SB UN (juni 1999.), država Srbija je proterana sa teritorije tadašnje AP Kosova i Metohije. Uspostavljena je prelazna i privremena uprava (protektorat) UN i trasiran etapni put ka nezavisnosti, što se i desilo 2008. godine. Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno ni međunarodnom pravu ni Rezoluciji 1244 SB UN, ali se dve stalne članice SB, Rusija i Kina, posebno Rusija, protive ukidanju Rezolucije 1244. Zbog njihovih strateških interesa, za njih je, na Kosovu, i sada, 10. juni 1999.
 2. Dokument o "konačnom statusu Kosova" sačinio je finski diplomata Marti Ahtisari, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i dobitnik Nobelove nagrade za mir. Između ostalog, Kosovu je zabranjeno da, kao svoje državne simbole, koristi zastavu, grb i himnu susedne Albanije. Zabranjeno je i ujedinjenje Kosova i Albanije. Srpski jezik i ćirilica proglašeni su, uz albanski jezik i pismo, zvaničnim na čitavoj teritoriji Kosova. Opštinama sa srpskom i nealbanskom većinom zagarantovana je lokalna autonomija prema najvišim evropskim standardima, pravo da formiraju asocijaciju (zajednicu) srpskih opština i da se, kulturno i ekonomski, povezuju sa matičnom Srbijom. Sve naše crkve i manastiri, kao i njihovi posedi na KiM, proglašeni su za "neotuđivo vlasništvo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu". Oko 39 srpskih crkava i manastira, moraju se uspostaviti "zaštićene zone", u koje se Albanci ne mogu naseljavati i na kome prostoru ne mogu ništa graditi.
 Skupština Kosova usvojila je Ahtisarijev dokument u celini i proglasila ga Ustavnim temeljom, a Srbija ga je odbacila.
 3. Nezavisnost Kosova do sada je priznala ubedljiva većina članica UN i 23, od 28, članica EU. Taj broj će se samo povećavati. Pasoše države Kosovo priznaje 175 od 193 članice UN.
 4. Srpske crkve, manastire i duhovnu srpsku baštinu na Kosovu, kao i bezbednost Srba, može štititi samo tamošnja policija, mešovita albansko-srpska policija, a EU je vrhovni garant zaštite. EU i NATO. Niko drugi. Ne smemo nikada zaboraviti da su nam, u vekovima turske okupacije, i Pećku patrijaršiju i Devič i Gračanicu i Dečane, i stotine još crkava i manastira po Kosmetu, čuvale i sačuvale porodice i bratstva albanskih manastirskih vojvoda.
 5. Tragično je i za trajnu osudu to što su albanski ekstremisti, u martu 2004, spalili, teško oštetili i oskrnavili više od 100 srpskih crkava i manastira na Kosovu. Tragično je i za trajnu osudu, istovremeno, to što su, u aprilu i maju 1999, (Po skorašnjoj TV izjavi potpredsednika Miloševićeve ratne vlade, tada je sa KiM "proterano 800.000 Šiptara"!)  vojne i paravojne snage Srbije porušile više od 200 džamija, medresa i tekija, među njima i Bazar džamiju iz 1761, Halil efendijinu džamiju iz 1526, tekiju Bektašija iz 1790. godine. Brojni i varvarski zločini počinjeni su nad kosovskim Srbima 1998. i 1999, ali ta zlodela su praćena i još masovnijim zločinima nad Albancima, čiji su leševi bacani, čak, i u reke i jezera po Srbiji ili tajno zakopavani na poligonima policije u Beogradu. Zlo se ne pobeđuje pamćenjem samo tuđeg zla i ćutanjem o sopstvenom.
 6. Saglasno Briselskom sporazumu, na celom Kosovu izabrani su, po zakonima Kosova, odbornici, predsednici i gradonačelnici u većinski srpskim opštinama i gradovima. Istovremeno, nisu rasformirane vlasti Srba, koje "bira" Vlada Srbije svojim uredbama i plaća novcem građana Srbije. Te "paralelne strukture", prema beogradskim "Kosovobraniteljima", čuvaju suverenitet Srbije nad Kosovom. Tako, primera radi, gradonačelnik Prištine i njegova svita sede u Gračanici, primaju plate iz Beograda, znatno veće od plata zaposlenih u Srbiji, a u Prištini živi samo 28 Srba. Jedan "čuvar suvereniteta" plaća se kao upravnik Memorijalnog centra "Boro i Ramiz", iako tog centra odavno nema i tamo je spomenik Bilu Klintonu. Takvih je još oko pet hiljada. Oni su odbornici i predsednici opština, ne samo srpskih nego i albanskih, načelnici okruga, direktori, koordinatori... Zahtev EU da se raspusti ta ilegalna i parazitska mreža, koja preskupo košta Srbiju, u Beogradu se proglašava za jeres, umesto da se pokrenu i krivični postupci za kriminalno finansiranje jedne fatamorgane, hiljada ljudi koji ništa ne rade, koje ne biraju građani i koji su iznad zakona Srbije.
 7. U Briselu pregovaraju premijeri Srbije i Kosova, a ne gradonačelnici Beograda i Prištine. Lažni nazivi za suštinu ne mogu promeniti suštinu.
 8. Velika je i silna država Kina, koja nam, uz Rusiju, u SB UN, "čuva" Kosovo u Srbiji. Za ozbiljno promišljanje je i da li je, baš, prijateljski kada vas neko podstiče da branite ono što nemate, uz rizik golemi da postrada i ono što imate? Građanima Srbije mora biti predočeno i šta će sve biti ugroženo, i to najdramatičnije, ako odluče da podižemo kosovski zid prema EU i Zapadu. Surovo bi, i ekonomski i demokratski, postradala cela Srbija. Žrtva haosa, beznađa i propadanja i države i naroda bili bi, takođe, i Srbi sa Kosova. Patrijarh srpski govori: "Srbija bez Kosova je trup bez glave". To znači da je Srbija mrtva, da je nema, već 15 godina. Srbija je u mukama, i to velikim, ali je Srbija, i bez izgubljenog Kosova, živa, hoće i mora da živi. Da ojača, da se uspravi, da stekne moćne saveznike, da se odveže od mrtvih mitova i, na žalost, još živog poretka koji je i skrivio gubitak Kosova.
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/politika/kazati_srbiji_istinu.56.html?news_id=309708#sthash.su0QYqha.dpuf

___________

Sve je posledica loše ispregovaranog Briselskog sporazuma
15/10/2015 20:30

Aleksandar Senić, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, o poglavlju 35

Sve je posledica loše ispregovaranog Briselskog sporazuma

Jedina novost u celoj platformi jeste to da se pregovori od sada zovu Srbija - Kosovo

AUTOR: MIRJANA R. MILENKOVIĆ
Od Srbije se nikada nije tražilo, niti se traži priznanje Kosova. Ono na šta su nas Dačić i Vučić obavezali tačkom 14. Briselskog sporazuma je da Srbija neće ometati i opstruisati evropske integracije Kosova, a evropskim integracijama ne mogu da pristupe regije, pokrajine i statusno nedefinisane teritorije, već samo nezavisne zemlje-članice UN. Samim tim, Dačić i Vučić su nas obavezali da Srbija ne opstruiše i ne ometa članstvo Kosova u UN, ali to ne znači da će Srbija morati da prizna Kosovo. Suština je što je Briselski sporazum loše ispregovaran, pa je sve što se sada dešava samo rezultat onoga što je dogovoreno pre dve godine", kaže u razgovoru za Danas Aleksandar Senić, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije koji je imao uvid u nacrt platforme Brisela za Srbiju.
Sudeći po reakciji predstavnika naših vlasti iz Brisela ipak dolaze neki novi uslovi, a jedan od njih je da se spominju pregovori Srbija - Kosovo, a ne Beograd - Priština?- Ne postoje nikakvi novi uslovi i sve što sada gledamo od strane naše vlade je jedna obična farsa i loša predstava. Jedina novost u celoj platformi, koju sam sa pažnjom dva puta pročitao, jeste to da se pregovori od sada zovu Srbija - Kosovo, a ne više Beograd - Priština. Pitao sam svoje kolege iz Bundestaga zbog čega je nastala ta promena, a oni odgovaraju da se pregovori ne vode u vezi sa normalizacijom odnosa između dva grada, već dve države, jer se Srbija Briselskim sporazumom obavezala da ne ometa prijem Kosova u UN.
Šta se od Srbije tačno traži vezano za KiM?
 Od Srbije se samo i isključivo traži poštovanje i sprovođenje već postignutih dogovora i sporazuma. Nama je u avgustu predočeno da su potpisana četiri istorijska dokumenta u dijalogu sa Prištinom i da su ti dokumenti izuzetno povoljni za nas. Tada nam je saopšteno i da će most u Kosovskoj Mitrovici biti otvoren samo za pešake. Međutim, u platformi EU se jasno navodi da most mora biti otvoren za sve vrste saobraćaja do juna 2016. godine. To nama, u Srbiji, naši pregovarači nisu tako rekli.
 Spominju li se sporne Gazivode?- U vezi s Gazivodama je napisana jedna rečenica i ona se odnosi na to da "Srbija rešava pitanje rukovodstva u Gazivodama", a sve u skladu sa već postignutim Energetskim sporazumom. Dakle, ništa što već nije dogovoreno.
 Govori se i o novinama vezanim za Telekom?- Dozvoljeno je Telekomu da osnuje svoje zavisno pravno lice, koje će poslovati po kosovskim zakonima i Srbija se obavezuje da ustupi trocifreni pozivni broj Kosovu, opet sve u skladu sa već postignutim Sporazumom o telekomunikacijama. 
 Da li se u Nacrtu platforme Brisela za Srbiju spominje uspostavljanje graničnih prelaza?- Što se graničnih prelaza tiče, samo se insistira na poštovanju dogovora koji su postignuti u tehničkom dijalogu i traži se od Srbije da poboljša kontrolu i zatvori alternativne granične prelaze.
Šta je to novo što se nije ranije spominjalo i što je izazvalo toliku pozornost naših vlasti?- U pregovaračkoj poziciji EU za poglavlje 35 nema apsolutno nijedne odredbe koja se ne poziva na neki već postignuti dogovor ili sporazum. Međutim, očigledno je da našoj javnosti nisu predstavljeni svi dogovori u celosti, pa je nastala panika u vladi što je, jednostavno, došao kraj Vučićevim obmanama. Sada, njegovi spin doktori imaju novi zadatak, a to je da objasne sve ono što su do sada krili od javnosti.
 Da li su druge države na putu ka EU prošle nešto slično?- Svaka država je u toku svog pristupanja imala neki ogroman problem. Bugari su imali problem sa nuklearnim elektranama i posle velikih pregovora morali su da ih zatvore i tako su postali energetski zavisna zemlja u tom trenutku. Hrvatska je imala ogromne probleme sa Slovenijom po pitanju razgraničenja, ali i sa svojim brodogradilištima. Zbog tih problema je Hrvatska čak dve godine kasnije ušla u EU. Dakle, svaka zemlja ima neko svoje Kosovo.
Verujete li da otvaranje poglavlja 35 može da bude za nas toliko dramatično da zbog njega idemo na izbore ili referendum? - Vanrednih parlamentarnih izbora jednostavno mora biti, jer Vučić neće sebi dozvoliti da u Nišu, Valjevu, Jagodini, Šapcu i mnogim drugim gradovima i opštinama izborna lista čiji je on nosilac osvoji samo 20 i nešto odsto glasova. Zbog toga će raspisati vanredne parlamentarne izbore, kako bi svoj lični rejting prelio na stranku. Sve ostalo su laži, demagogija i obmana. Referenduma neće biti, jer je besmisleno održavati ga. Referendumom ništa ne možemo postići, što se videlo na primeru Grčke od pre nekoliko meseci.

Nemački amandmani

 Šta sadrže tačno ta tri nemačka amandmana?- Prvo, to nisu novi amandmani. Ja sam za njih saznao pre skoro mesec dana, a pretpostavljam da su u našoj vladi saznali za njih pre mene. Oni ne sadrže apsolutno ništa neočekivano i sve je usmereno ka tome da Srbija mora da poštuje svoje, već prihvaćene međunarodne obaveze u vezi dogovora sa Prištinom.
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/politika/sve_je_posledica_lose_ispregovaranog_briselskog_sporazuma.56.html?news_id=309709#sthash.QnIA9HBU.dpufЛеЗ 0003601  

Нема коментара:

Постави коментар

ПРЕГЛЕД НАЈНОВИЈИХ ЧЛАНАКА НА СТРАНИЦАМА ПОРТАЛА - СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

VESTI - Era Svetlosti

Баш-баш Срб

Васељенске новине