ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА 1983 - 2023

ЧЕТРДЕСЕТ ГОДИНА 1983 - 2023
Едиција ЗАВЕТИНЕ

Светли примери

Избор анегдота из живота  славних а часних Срба
..

..

ПРВА ПЕНЗИЈА ВОЈВОДЕ СТЕПЕ


Војвода је поштара, који је дошао да му уручи пензију, посало назад са наредбом да се пензија смањи јер је превелика. Њему је, као српском војводи и истакнутом ратнику у свим дотадашњим ратовима, припала државна пензија у вредности од 3.000 тадашњих динара
Степа Степановић је други војник који је у Србији добио чин војводе због заслуга за прву савезничку победу у “Великом рату” – Церску битку. Војвода је заслужан и за брз пробој солунског фронта и избацивање Бугарске из рата.
Две године после величанственог пробоја Солунског фронта и краја Првог светског рата отишао је у дуго заслужену пензију. Војвода није поседовао никакву другу имовину осим породичне куће у Кумодражу где су му живела браћа  и бавила се земљорадњом.
По пензионисању је живео у кући свог таста Веселина Милановића у Чачку одбивши многе поклоне и привилегијеЖивео је и радио под пароломотаџбини се даје све, а од ње се не узима ништа“.


Тадашње новине забележиле су причу о војводиној првој пензији која додатно осликава његов карактер. Наиме, он своју прву пензију није ни примио.
Војвода је поштара, који је дошао да му уручи пензију, посало назад са наредбом да се пензија смањи јер је превелика. Њему је, као српском војводи и истакнутом ратнику у свим дотадашњим ратовима, припала државна пензија у вредности од 3.000 тадашњих динара.
Мангупи! Мангупи! Хоће да упропасте државу! Враћај паре, момче! Нека бар преполове, шта би с толиким парамазабележено је да је рекао Степа Степановић и послао натраг збуњеног поштара.

У то време је три хиљаде динара била велика сума, за хиљаду динара је могао да се купи пар најбољих волова, а за један динарседам јаја. Војвода је пензију примио тек када су је преполовили, јер је сматрао да му сума од 3.000 динара не приличи.
До краја живота живео је скромно, подигао је себи гробницу на чачанском гробљу, супрузи оставио новац за трошкове погреба, припремио себи униформу, обући и ордење са којим ће га сахранити.
Војвода Степа Степановић је умро 27. априла 1929. године. Кажу да је последње што је рекао било: “Полазите напред!”
(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.rs)
ЛеЗ 0006026     

Нема коментара:

Постави коментар

ПРЕГЛЕД НАЈНОВИЈИХ ЧЛАНАКА НА СТРАНИЦАМА ПОРТАЛА - СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

VESTI - Era Svetlosti

Баш-баш Срб

Васељенске новине