ПРЕМА споразуму о реадмисији који Европска унија има са Србијом, Мађарска и остале чланице ЕУ могу да враћају у Србију мигранте из трећих земаља који код њих не добију азил! Ово саопштење Европске комисије наишло је на оштру реакцију председавајућег ОЕБС Ивице Дачића. Он је на годишњој конференцији ОЕБС у Варшави био изричит да је то за нашу земљу неприхватљиво и да ћемо бити принуђени да предузмемо контрамере.Портпаролка ЕК Наташа Берто објаснила је да су односи са земљама изван ЕУ регулисани споразумима о реадмисији, који обавезују те земље да приме назад имигранте који не добију азил у ЕУ.
- Цела ЕУ има колективно такав споразум о реадмисији са Србијом - рекла је Берто, и навела да чланице ЕУ у Србију на основу тога могу враћати и српске држављане који не добију азил, што је повезано с безвизним режимом.
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија очекује од Европе свеобухватно решење мигрантске кризе и да је спремна да преузме свој део одговорности.
- Не желимо да избегавамо своје обавезе у будућности. Волели бисмо да будемо део решења и већ смо понудили помоћ, што значи: нисмо чланица Уније, али када неко каже да би требало да делујемо као чланица и да преузмемо свој део терета и да две до три хиљаде људи остане у нашој земљи, ми ћемо то урадити. Врло је лако и једноставно с нама.
Он је навео и да и не крије да у Србији то није популарно, али и да не брине за реакцију људи који би желели да ставе жичану ограду око Србије.
Најновије саопштење ЕК у пракси значи да "вишак" избеглица практично могу да нам врате само Мађарска и Хрватска, и то ако докажу да су мигранти у те земље ушли илегално са наше територије. Неопходно је и да се Србија са тим сагласи. А Србији, с обзиром на најављено отварање поглавља, не преостаје много маневарског простора.
Према Даблинском споразуму, сви они који не добију азил у западној Европи, а оставили су отисак прста у Мађарској или Хрватској (далеко их је мање, јер је Хрватска убрзо престала да их региструје), могу бити враћени њима, а они их опет могу вратити код нас. Тако је ова бројка потенцијално већа него да их Мађари депортују одмах чим им одбију азил.
МРЕЖАМА ЛОВЕ ЉУДЕМАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан тражио је од парламента да одобри постављање војске на мађарској граници, јер се на њој "не брани само Мађарска, већ цела Европа". Парламент је затим усвојио закон којим даје овлашћење влади да распореди војску која може да користи маневарску муницију, гумене метке, пиротехничка средства, сузавац и пиштољ који кроз цев испаљује мрежу за хватање људи против илегалних миграната.
Нико нема ни најблажу процену колики би број људи на крају могао да заврши у Србији, али се сви слажу да ће они опет покушати да се пробију на запад. Засад се зна да је од почетка године кроз Србију укупно прошло више од 150.000 људи, а свега 600 је овде затражило заштиту.
Ситуацију додатно погоршава нови мађарски закон о државним границама, који уз могућност враћања избеглица држави порекла, сада помиње и "сигурне треће земље", у које Будимпешта убраја Србију.
- Већина земаља ЕУ то не употребљава, али су Мађари искористили ову могућност - објашњавају за "Новости" у Европској комисији, али и наглашавају да Мађарска неће моћи Србији тек тако да врати мигранте, већ да с нашом земљом треба да постигне билатерални договор. На питање зашто би било ко враћао избеглице у Србију, ако су они дошли из Грчке као чланице ЕУ, у Бриселу кажу да се мигранти не региструју у потребној мери при уласку у Грчку. Разлог су недовољни административни капацитети, али и свесно избегавање миграната да то учине.
- Тај проблем тренутно решавамо из више углова - кажу у ЕК. - Један је слање већег броја службеника на терен као испомоћ Грцима да би све избеглице биле регистроване. То би омогућило Србији да их даље враћа одакле су дошли. Друго је унутрашњи споразум међу чланицама о распоређивању додатних 120.000 избеглица на већ 40.000 постојећих, на основу квота.
Радош Ђуровић, из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, наводи да је Мађарска на основу билатералног споразума и до сада враћала мањи број илегалних миграната у Србију. Проблем ће настати ако почне да их враћа у великом броју одједном, за шта Србија нема техничке капацитете:
- Наша позиција је незахвална. Замислите људе који хоће да иду даље, а неко их у томе спречава! Ако остају дуже овде, они неће имати пара за приватни смештај и држава ће сносити већи терет. Зато мора да управља миграцијама и омогући им документа на основу којих ће легално трошити паре.
Ђуровић каже да ће Србија моћи по реадмисији да врати један број миграната Бугарској и Румунији, јер су одатле дошли код нас, али Македонији нећемо моћи, јер она не сарађује и УНХЦР ју је прогласио "несигурном трећом земљом".
Прилив људи у нашу земљу је у понедељак опет био повећан, па је, према подацима Комесаријата за избеглице, до 16 сати, у прихватном центру у Прешеву регистровано више од 700 људи.
Српски званичници оштро су реаговали и на чињеницу да Загреб не само да не отвара, већ и даље затвара путне правце из Србије ка Хрватској. Колоне камиона премашују 10 километара, због чега је, како сазнајемо, наш државни врх спремио оштру ноту Загребу. Дачић је у понедељак током дана покушао да ступи у контакт и са колегиницом Весном Пусић.
У Хрватску је до сада ушло 30.000 људи, а у међувремену је затворен и гранични прелаз Брегана према Словенији. Хрвати ликују јер се нису претворили у европски избеглички камп, а Словенци су бесни на владу у Љубљани због непопуларних потеза по узору на Виктора Орбана. Хрватски прихватни центри су тренутно празни, свега је осам људи затржило азил. Празне се и центри у Словенији.
- Срби и лицемерни Хрвати су нас надмудрили - пише љубљанско "Дело". - Са полицајцима који прихватају децу и отвореним границама, Србија се винула међу добре момке.